Pád české literatury do bezvýznamnosti

14. 12. 2016 10:21:04
Zdá se, že jestli je něco v Čechách marginální, pak je to naše literatura. Od pádu železné opony, za posledních dvacet pět let, upadla do hluboké bezvýznamnosti. Může ji vůbec ještě něco vzkřísit?

Najde se nějaký „spasitel“? Kde jsou ty časy, kdy uznávaný spisovatel patřil k elitě národa. Kdy psaní odráželo svou dobu tak pravdivě, že bylo na vrcholu dění. Kdy politika, moc a literatura byla svatá trojice českého nebe.

Nemyslím tím přímou politickou angažovanost. I té jsme si užili víc než dost, ale myslím tím odraz z pera intenzivně pravdivého prozaika. Jedině próza, která odhaluje politické lži, klišé, banality, iluze, odráží epochu. Zařazuje se do světového kontextu, zcela přirozeně a nevyumělkovaně. Je osobitá, jako bývá osobitý její autor. Jako Hašek, když psal Švejka. Jako Hrabal, když psal Příliš hlučnou samotu. Jako Kundera, když psal Žert.

Není pravda, že za dnešní úpadek může jen komerce. Je to chyba autorů, jejich snížené schopnosti soustředění. Kdo je dnes ochoten prodrat se vnějškovým balastem až na dřeň reality? Psaní je jako ostré zaměření hledáčku objektivu na svět. Není to fotografie, každý umělecký pohled je subjektivní, ale musí být pravdivě exponovaný. Zaměřit se, zkoncentrovat pozornost, je tím největším nedostatkem dnešních autorů.

Většina knižní tvorby se dá dělit do dvou kategorií. Ta většinová se vůbec nikam prodírat nechce. Zůstává na povrchu a popisuje banální obraz doby, plný cukrové vaty a rozžvýkaných frází. Podobá se spíš dívčím deníčkům, případně zápiskům gymnazistů. První knížka takového autora bývá úspěšná, protože vyznívá roztomile. Ano, každý může napsat svůj příběh. Ale napodruhé nebo napotřetí už svým příběhem nudí.

Druhá menšinová tvorba je snad ještě nudnější. Zaostření objektivu je příliš velké a realita ztrácí obrysy. Vypadá to jako záměr, ale jde spíš o autorské zoufalství. Hlubokomyslné věty se vzdalují světu jako podzemní řeky. Důraz se klade na formální vytříbenost, ale bohužel skutek utek. V kroužku zasvěcených si literáti klepou po ramenou a rozdávají si ceny. Jenže přílišná snaha budí jen pouze o to větší nudu.

Umění je přece v něčem úplně jiném! Je v osobitosti tvůrce, který pravdivě odráží dobu. Využívá svou osobnost, což mu dává styl, a svět, což mu přináší téma. Bez první světové války by Hašek nenapsal Švejka. Bez komunistického převratu by Hrabal nenapsal Příliš hlučnou samotu. Bez stalinského kultu by Kundera nenapsal Žert. Každá doba má svou osobitost. Ale jde taky o to, aby se našli podobní tvůrci.

Dnešní doba osobnostem příliš nepřeje. Má to opět dva důvody, první je ten, že se nečte už tak, aby se dobře psalo. I to je otázka soustředění, číst, porovnávat myšlenky, uvažovat. Světoví autoři nejsou většinou jen prozaici, ale jsou také filosofové. Hašek, Hrabal, Kundera takovými byli. Jenže, jak chcete soutředěně od mládí číst v době internetu? Jak chcete hledat originální pohledy na svět při vyzvánění mobilu?

Náš svět je roztěkaný a výrazně přelétavý. To je další důvod, proč nepřeje osobitému psaní. Pevné obrysy se rozmělnily a je těžké je ostře zachytit. Velké dějiny skončily a svět dospěl do bezdějinnosti. Život je v něm hra, dojem, náhražka, pseudo. Jak o takovém pseudosvětě psát? Silné příběhy píše sama válka, revoluce nebo totalita. Dnešním prozaikům viditelně chybí bída, převrat nebo teror.

Ale hlavně jim chybí schopnost najít i dnes originalitu. Někteří ještě stále píší podle třicet let staré postmoderny. To jsou ti literáti, formalisté s dobrými úmysly. Jen jejich styl dnes už neobstojí. Pak je tu většina těch, co žádný styl už nemají. Střídají se na trhu jako ponožky. Knižní marketing je vyždímá a po pár letech zahodí. Na jejich místa se tlačí mladší, ještě naivnější a osobitým psaním nepolíbení.

Velký autor se nerodí v knižním marketingu. Není ani hezkou mladou slečnou ani jemným intelektuálem. Je zcela svůj. Je osobitý tak, aby měl svůj styl. A má načteno tak, že rozpozná balast. Rodí se vůbec ještě takoví? V našem roztěkaném světě? Obávám se, že ne. Poslední generace, která ještě četla, je generace X, u nás Husákových dětí. Tak snad někdo z ní zastaví strmý pád české literatury do bezvýznamnosti.

Nezbývá nám nic jiného než čekat na nového "Mesiáše“...

Ukázka z knihy esejů Zprávy z pekla

Autor: Jan Klar | středa 14.12.2016 10:21 | karma článku: 33.12 | přečteno: 2250x

Další články blogera

Jan Klar

Nesmrtelné Otázky Václava Moravce

Ředitelé České televize se celkem pravidelně střídají, ale Václav Moravec a jeho Otázky zůstávají: Je na tom až něco zvrhlého, když si uvědomíme cestu mladého novináře k dnešní konformitě.

5.12.2023 v 11:52 | Karma článku: 38.59 | Přečteno: 1602 | Diskuse

Jan Klar

Když koně umírají na Taxisově příkopu

Tuším, že to napsal K. Čapek, že vrchol animální krásy ztělesňuje hlava německého ovčáka a nejsem si jistý, že možná dodal, že i hlava tygra. Já bych k tomu přidal zjev závodního koně, před dostihem, jak jsem ho vídal

11.10.2023 v 11:52 | Karma článku: 21.18 | Přečteno: 629 | Diskuse

Jan Klar

Poplatky ČT a ČRo je holý masochismus

Vynechám Českou televizi a její angažovanou bezduchost (zejména ve zpravodajství a publicistice) a napíšu něco o rozhlasu, na něhož platím taktéž povinné poplatky.

20.9.2023 v 11:52 | Karma článku: 33.42 | Přečteno: 897 | Diskuse

Jan Klar

Utrýzněná moderátorka Linda Bartošová

Ten utrýzněný tón, který žadoní o pozornost, jako kdyby byl pro dnešní mladé ženy typický. Asi bych si dalšího „munchovského“ výkřiku nevšiml, kdyby se jistá Linda Bartošová

9.8.2023 v 11:50 | Karma článku: 29.24 | Přečteno: 1170 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 9 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 265 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 454 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 112 | Diskuse
VIP
Počet článků 240 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1276

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...