Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník spisovatele - krásný nový svět a plno jiných idiotismů

Baví mě, k jaké dochází inflaci, co se týče používání různých předpon: neo, new nebo post, k vyjádření současnosti. Vyjadřuje to především jisté zoufalství, nedostatek invence a neschopnosti jít k jádru doby a přesně ji pojmenovat

Baví mě, k jaké dochází inflaci, co se týče používání různých předpon: neo, new nebo post, k vyjádření současnosti. Vyjadřuje to především jisté zoufalství, nedostatek invence a neschopnosti jít k jádru doby a přesně ji pojmenovat. Proto se tak často vykrádá minulost, abychom si pomohli analogií a nalepili ji na to, co se děje dnes. Jeden z takových pojmů je např. neomarxismus. Snaží se pojmenovat dnešní levici, ale že by měla něco až tak společného s marxismem? Jestli něco ovlivnilo progresivismus, pak to byl strukturalismus a postmoderna, případně New Age (sic!), ale marxismus v 70. letech byl už příliš vyčpělý.

Pro změnu druhým extrémem je každou změnu považovat za zcela nový "vyšší" směr. To se pak nehledá analogie k minulosti, ale rovnou se tvrdí, že se jedná o něco unikátně nového. Jestli prvnímu případu podléhají víc konzervativci, tomu druhého zase víc liberálové. Maně si vzpomínám, jak nám tvrdili, když se rozšířil internet, že ekonomie dostává vyšší kvalitu, a razili pojem "nová ekonomika". Tehdy na to reagovali nepřátelé na život a na smrt, V. Klaus a M. Zeman - oba klasicky vzdělaní souzněli v tom, že se jedná o umělé pojmenování, které zakrývá to, že ekonomie je stále jen jedna, a to věda o chování lidí.

Vůbec jsme nástupem digitálního věku leccos zapomněli. Třeba je dnes módní říkat, v jaké trpíme postfaktické době. Každý evidentně může něco tvrdit a není, zdá se, v lidských silách, mu jeho "výplody" vyvrátit, zvláště ne na internetu. To je sice fakt, ale za to nemůže nová platforma, ale jen zase lidé sami. Tím, že jsme upřednostnili korektnost, upozadili jsme pravdu. Je pro nás důležitější nechat vykecat každého blbce, nebo primitiva, než jsou fakta. A vůbec nesejde na tom, jestli tu korektnost šíříme "face to face", anebo virtuálně. Možná se zvýšila kvantita informací, ale kvalita, čili pravdivost, je stále stejná.

Úplně stejně se to má s morálkou. Stejně jako ekonomika je etika pořád to samé. Jenže lidé si myslí, že virtualita je cosi "jiného", kde se lze chovat jako prase. To je hluboký omyl! To jen média a bulvárnost doby v nás vyvolaly tento chybný dojem. Jednak každý zanechává natrvalo digitální stopu, čili svědectví o svém charakteru, ale hlavně virtualita není nic nového, něco nezávazného. Veřejný prostor, naše předvádění se v něm, je starý jako svět sám, minimálně od dob agory. Možná jsme opět podlehli klamu "novosti", že jsme zapomněli, že internet není nic jiného než lepší forma komunikace.

Tady sehrála velmi negativní roli současná média. Přizpůsobila se módě virtuality až tak, že degradovala morálku. Jestli i od nich často zaznívá kritika tzv. postfakticity, ale sami jsou hlavními strůjci různých fejků, lží a bulvarit, je to pokrytectví na druhou. Nějak se jim z jejich produkce vytratila pravda. Mnohem víc, než kdo jiný spoléhají právě na digitální "zapomnění". Myslím, že je to chyba, že paměť i dnes stále zůstává, třeba i elektronická. Jestliže se podporuje brak, ideologická vata, vyzdvihuje se lež, průměr, preferuje se bulvár a hyperkorektnost, je to vizitka každého jednotlivého média.

A pak se nelze ani divit, že v takové intelektuální bídě se přilepují stále dokola k dnešnímu dění přípony jako neo, new nebo post…   

Ukázka z knihy Deník spisovatele

Autor: Jan Klar | neděle 24.11.2019 9:23 | karma článku: 20,75 | přečteno: 352x
  • Další články autora

Jan Klar

Nesmrtelné Otázky Václava Moravce

Ředitelé České televize se celkem pravidelně střídají, ale Václav Moravec a jeho Otázky zůstávají: Je na tom až něco zvrhlého, když si uvědomíme cestu mladého novináře k dnešní konformitě.

5.12.2023 v 11:52 | Karma: 38,65 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Když koně umírají na Taxisově příkopu

Tuším, že to napsal K. Čapek, že vrchol animální krásy ztělesňuje hlava německého ovčáka a nejsem si jistý, že možná dodal, že i hlava tygra. Já bych k tomu přidal zjev závodního koně, před dostihem, jak jsem ho vídal

11.10.2023 v 11:52 | Karma: 21,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Poplatky ČT a ČRo je holý masochismus

Vynechám Českou televizi a její angažovanou bezduchost (zejména ve zpravodajství a publicistice) a napíšu něco o rozhlasu, na něhož platím taktéž povinné poplatky.

20.9.2023 v 11:52 | Karma: 33,42 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Utrýzněná moderátorka Linda Bartošová

Ten utrýzněný tón, který žadoní o pozornost, jako kdyby byl pro dnešní mladé ženy typický. Asi bych si dalšího „munchovského“ výkřiku nevšiml, kdyby se jistá Linda Bartošová

9.8.2023 v 11:50 | Karma: 29,24 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Pár špatných momentů Česti Strakatého

Všiml jsem si, že i ti nejlepší z tzv. mileniánů, kteří jsou mezi námi, trpí určitým neduhem. Ten neduh se projevuje vždy, když se začnou vztahovat ke svobodě, většinou totiž vůbec neví, o čem mluví.

21.6.2023 v 11:44 | Karma: 30,39 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2833x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik