Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník spisovatele – liberál, z něhož hlupáčci udělali konzervativce

V situaci, kdy někdo někoho napadne, např. sexuálně, je třeba odlišit dvě roviny, a to rovinu násilí, která je odsouzeníhodná a navíc trestná, a pak rovinu běžné životní strasti. 

V situaci, kdy někdo někoho napadne, např. sexuálně, je třeba odlišit dvě roviny, a to rovinu násilí, která je odsouzeníhodná a navíc trestná, a pak rovinu běžné životní strasti. Ta hranice je sice tenká, ale určená zákonem, což dnes spoustě hysteriků uniká. Životní strast totiž zažívá každá bytost, lidská i zvířecí, dokonce i třeba strom. Vždy se najde někdo větší, kdo chce strom zastínit, přerůst a dělá to živelně. Je snad živelnost resp. spontánnost, něco, za co budeme lidi lynčovat? Jsou lidské vztahy něco, co nadeleguje trestní zákoník? Tohle vážně všichni ti Metoo chtějí, když pořádají hon na dosud neodsouzené lidi?

Když jsem byl malý, sdílel jsem pokoj se svou sestrou. Naše soužití bylo mírumilovné, byť jsem byl vzteklý, občas lítaly polštáře, moje sestra byla naproti tomu urážlivá, někdy mě ignorovala řadu dní, přesto jsme dětství přežili bez traumat. Jisté újmy, které má v životě každý, se nějak zpracují a pokračuje se v žití. Prostá existenční próza se dnes stává bojištěm mezi dvěma pohlavími. Všechny nuance, které zkušení v lásce znají, se dostávají pod drobnohled samozvaných prokurátorů. Říkám prokurátorů, protože se nenamáhají s polehčujícími okolnostmi, rovnou soudí. To, že velice často ničí život nevinného, je netrápí.

Existuje krásná maxima od Exupéryho: pokud nesmí jediný člověk drtit masu, nesmí ani masa rozdrtit jediného člověka. Proto se zasazuji proti lynčování nebo trestu smrti. Lidé žijí až příliš jednoduše, i ti chytřejší, jako např. Martin Fendrych. U něj věřím, že to myslí upřímně, když tak bojuje za potenciální oběti. Jenže svou přepjatostí může šeredně ukřivdit nespravedlivě obviněnému. A tak to dělají dnes všichni Metoo, aniž by je trápilo svědomí. To, že většina obvinění se trestně nepotvrdila, je v jejich aktivitě nezastaví. Nečekají, až rozhodne soud, padni komu padni, ale prakticky vyobcují člověka.  

Vůbec tím neobhajuji trestné činy. To je ta největší lež současnosti, když se někdo staví do neutrální pozice. Už i neutrální pozice je závadná, jako byla za totality. Rozum je dar osvícenství, dar liberalismu. Jenže tito lidé už dávno pojem liberalismu zlikvidovali. Cloumají s nimi rozhořčené emoce a nazývají se liberály. Ale liberál je někdo úplně jiný: zastává se práva na svobodný život pro všechny. Přej a bude ti přáno, dalo by se říct, což vede k nadhledu a jisté objektivitě. Pochopení toho, že hysterie nemá se svobodou nic společného. Svalování viny na druhého je totiž velmi zákeřný lidský instinkt.

Jakékoliv násilí je odporné, zvlášť na slabším, který se nemůže bránit, to je jednoznačný fakt. Ale je třeba pochopit, že život nejde soudit od stolu, ani ho nalajnovat. Dnešní aktivismus vydírá, sterilizuje život a spontanietu, a nazývá to ohledem vůči slabším. Vždyť by mohli mít trauma. Jenže život z principu, když se vzájemně stýkáme, může přinést trauma každému, ať už je mladá dívka, vyžilý muž, koktavé dítě nebo málo zelený marťan. Jen člověk, který myslí svobodně, může vnímat utrpení potenciální oběti, ale také případného viníka. Ovšem hlupáčkové, co vidí jen jednu stranu, tento postoj nazývají konzervatismem…

Ukázka z knihy Deník spisovatele

Autor: Jan Klar | středa 9.6.2021 11:55 | karma článku: 20,84 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Jan Klar

Nesmrtelné Otázky Václava Moravce

Ředitelé České televize se celkem pravidelně střídají, ale Václav Moravec a jeho Otázky zůstávají: Je na tom až něco zvrhlého, když si uvědomíme cestu mladého novináře k dnešní konformitě.

5.12.2023 v 11:52 | Karma: 38,65 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Když koně umírají na Taxisově příkopu

Tuším, že to napsal K. Čapek, že vrchol animální krásy ztělesňuje hlava německého ovčáka a nejsem si jistý, že možná dodal, že i hlava tygra. Já bych k tomu přidal zjev závodního koně, před dostihem, jak jsem ho vídal

11.10.2023 v 11:52 | Karma: 21,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Poplatky ČT a ČRo je holý masochismus

Vynechám Českou televizi a její angažovanou bezduchost (zejména ve zpravodajství a publicistice) a napíšu něco o rozhlasu, na něhož platím taktéž povinné poplatky.

20.9.2023 v 11:52 | Karma: 33,42 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Utrýzněná moderátorka Linda Bartošová

Ten utrýzněný tón, který žadoní o pozornost, jako kdyby byl pro dnešní mladé ženy typický. Asi bych si dalšího „munchovského“ výkřiku nevšiml, kdyby se jistá Linda Bartošová

9.8.2023 v 11:50 | Karma: 29,24 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Pár špatných momentů Česti Strakatého

Všiml jsem si, že i ti nejlepší z tzv. mileniánů, kteří jsou mezi námi, trpí určitým neduhem. Ten neduh se projevuje vždy, když se začnou vztahovat ke svobodě, většinou totiž vůbec neví, o čem mluví.

21.6.2023 v 11:44 | Karma: 30,39 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2833x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik