Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník spisovatele – hezká baba, chlapi, to má na světě nejlehčí…

Někdy až žasnu, čím se chytré hlavy zabývají v zemi, která je jen kousek od války, kde se vraždí lidé, zatímco u nás se píší chytré recenze na zcela hloupé knihy, naposledy Bílou vodu

Někdy až žasnu, čím se chytré hlavy zabývají v zemi, která je jen kousek od války, kde se vraždí lidé, zatímco u nás se píší chytré recenze na zcela hloupé knihy, naposledy Bílou vodu o řádových sestrách, která je podle nakladatele „přelomovým“ románem. Jestli je na ní něco přelomového, pak ta míra nesmyslu, která opanovala společnost.

Zvykám si, že psaní o minulosti je kýč, který ovládá dnešek, ale takový resentiment bych opravdu nečekal. S ohledem na to, co může opravdový resentiment, tj. pocit křivdy a zášť, vyvolat v Rusku, bál bych se oživovat staré křivdy a dělat z nich obecné soudy o tom, jak špatně se stále mají zástupkyně ženského pohlaví.

Už jen ten návrat do středověku, kterým bezpochyby cirkevní dogmata či hodnostářství je, je odpudivé. Je jasné, že všechny ty staré cetky, celibáty, paternalismus, jsou přežitky, stejně jako je přežitkem hrát si na mocnáře, který pohltí cizí stát. Buď chceme žít moderně, nebo se vracet tam, kde nám bylo mizerně.

Feminismus je totiž stejný resentiment jako nacismus, je stejně tak blbě segregujicí jako rasismus. Mají podobné kořeny v moderně, v národním socialismu 19. st., měli bychom se na ně tak dívat. Kdo dělí lidi podle kolektivních znaků, je regulérní zločinec. Zvláštní, že u gender fanatiků se to dnes ještě na plné volume neříká.  

Vzpomínám, jak jsme si stěžovali učiteli, který nás učil na VŠ, že nám dává horší známky než holkám. Bylo to v hospodě, už se leccos řeklo, takže není divu, že z něj vypadlo velké moudro: „Hele, chlapi, musíte si zvyknout, že hezká baba to má na světě nejlehčí. Pak chytrej kluk, takže se snažte, jak umíte!“

Podle jeho teorie na tom byl ještě hůř blbý kluk a úplně nejhůř na tom byla ošklivá holka. Moje bohatá zkušenost mu dává za pravdu. Je to sice nekorektní, ale reálné: mnoho žen, které uspěly, by mělo zpytovat svědomí, nakolik byly zvýhodněné. Že krása je pozvánkou do vyšších pater, to se učí dokonce i v psychologii.

Je snadné vidět jeden kus pravdy a ne ten druhý. Dnešní aktivistky vidí jen jeden, a to ten, že žena je chudinka, zatímco výhody, které jí plynuly celými dějinami, nevidí. Ovšem, aktivistky, kdybych byl drsný, jsou ošklivky, které se spojily, aby převrátily svět. Vůbec netuší, že i hezké holky mají své starosti, natož hloupí kluci.

Dělení podle kolektivních znaků je resentiment. Je postavený na starých křivdách, vyvolává kolektivní zlo. Jediná obrana je přísné lpění na rovnosti práv pro každého. A to se příliš neděje, když vidíme, jak státem prostupuje genderismus, poslední z fanatismů. Každý je totiž občas krásný i ošklivý, chytrý anebo hloupý.     

Tu hloupost charakterizuje jeden citát. Dopustila se ho Madeleine Albright, když řekla: „V pekle existuje zvláštní místo pro ženy, které nepomáhají ostatním ženám.“ Z důvodu piety nebudu říkat, jak blbý je, jen ukazuje tu zvrhlost, která Ameriku požírá. Pomáhat by měl člověk člověku, který je potřebný, ať už je kdokoliv.

Miluj bližního svého je o křesťanství. Je to jistě stále živé, když odmyslíme zastaralé cetky a relikvie. Hledat v nich dnešní důstojnost může jen ten, kdo má komplexy. Háv řádové sestry je stejně trapný jako čapka ruského generála, který velí jatkám. Psát o duchovnu, které odvisí od rovnosti ve středověkém řádu, je směšné.

Nezmiňoval bych to, kdyby to nebylo tak typické. Místo živého psaní, které rozvíjí ducha doby, jen resentiment. Literatura, která by měla být vážená, za to, že objevuje, ukazuje, v čem žijeme, jací jsme a jací bychom mohli být, upadá. A za úpadek, který se stává normou, mohou ti, co píší chytré recenze o hloupých knihách…  

Ukázka z knihy Deník spisovatele

Autor: Jan Klar | úterý 10.5.2022 18:20 | karma článku: 23,48 | přečteno: 656x
  • Další články autora

Jan Klar

Nesmrtelné Otázky Václava Moravce

Ředitelé České televize se celkem pravidelně střídají, ale Václav Moravec a jeho Otázky zůstávají: Je na tom až něco zvrhlého, když si uvědomíme cestu mladého novináře k dnešní konformitě.

5.12.2023 v 11:52 | Karma: 38,65 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Když koně umírají na Taxisově příkopu

Tuším, že to napsal K. Čapek, že vrchol animální krásy ztělesňuje hlava německého ovčáka a nejsem si jistý, že možná dodal, že i hlava tygra. Já bych k tomu přidal zjev závodního koně, před dostihem, jak jsem ho vídal

11.10.2023 v 11:52 | Karma: 21,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Poplatky ČT a ČRo je holý masochismus

Vynechám Českou televizi a její angažovanou bezduchost (zejména ve zpravodajství a publicistice) a napíšu něco o rozhlasu, na něhož platím taktéž povinné poplatky.

20.9.2023 v 11:52 | Karma: 33,42 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Utrýzněná moderátorka Linda Bartošová

Ten utrýzněný tón, který žadoní o pozornost, jako kdyby byl pro dnešní mladé ženy typický. Asi bych si dalšího „munchovského“ výkřiku nevšiml, kdyby se jistá Linda Bartošová

9.8.2023 v 11:50 | Karma: 29,24 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Pár špatných momentů Česti Strakatého

Všiml jsem si, že i ti nejlepší z tzv. mileniánů, kteří jsou mezi námi, trpí určitým neduhem. Ten neduh se projevuje vždy, když se začnou vztahovat ke svobodě, většinou totiž vůbec neví, o čem mluví.

21.6.2023 v 11:44 | Karma: 30,39 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2833x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik