Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pamflet na jednoho z expředsedů vlády

dosud nepublikováno
Jak vtipné, když může člověk napsat, že je v něčem s bývalým premiérem J. Paroubkem za jedno. Bohužel to není otázka politiky, ale jeho kulturního článku, který zveřejnil.

Jak vtipné, když může člověk napsat, že je v něčem s bývalým premiérem J. Paroubkem za jedno. Bohužel to není otázka politiky, ale jeho kulturního článku, který zveřejnil. Napsal zážitek z divadelní hry a protože se přihlásil k obdivu k J. S. Bachovi, zaujalo mě to. Je hezké, když člověk může být shovívavý či snad smířlivý, byť jde o politika, jehož názory byly vždy pro mě osobně až extrémní. Na druhou stranu, lepší se neshodovat, než nemít na věc promyšlený názor, což je fenomén doby, v níž už J. Paroubek žádnou politickou roli nehraje.

A tak aspoň píše pěkně o představení, které se mu líbilo, navíc typickými slovy s plno superlativy. Rád bych ten kus taky viděl, jednak jde o mého oblíbence Bacha, jednak bych si ověřil, zdali mohu věřit J. Paroubkovi, že jde o dílo tak grandiózní. Jeho kolosální slova mě přesto zahřála u srdce, Bach je prostě nejlepší hudebník, jaký kdy byl, a hra z jeho života může odkrýt další detaily. A navíc, hra, kdy zaznívá ta nebeská hudba, nemůže být asi nikdy propadák. Ať už jde o oratoria, fugy či kantáty, vždy jde o službu Bohu a potěchu srdce.  

Jak víme, J. S. Bach završil baroko: Určitý universální svět, který už v dějinách nenajdeme. Jeho hudbu přes sto let nikdo neznal, pak byla objevena a dnes je nenahraditelná. Koříme se tomu, co nám chybí, zvlášť v době, kdy je vše banální. Nejsou ideje, které by nás povznesly, a když už se najdou, pak nás spíše sráží. Dnešní ekogender je právě příkladem, který člověka deklasuje. A přesně taková je i politika, že nám nedává nic, co by nás spojovalo. Kde nejsou ideje, universální ideály, tam je jen úhor, jehož projevem je chudokrevnost.

Na střetu idejí je ostatně politika postavena. Tedy ještě v době J. Paroubka byla: ČSSD byla hlavní levicová síla. Jenomže právě v této době, poč. desátých let, se začaly ideje vytrácet. Nahradila je politika identit, kdy i tehdejší premiér se toho chytil. Ten důraz na marginalitu, registrované partnerství či gender, vychýlil starost o to, aby se člověk, v podání socdem prostý lid, měl dobře. Když v médiích exhibují stále stejní marginální lidé, jejichž starost není holá existence, ale pofoukání jejich bebíčka, začne se vytrácet sociální soudržnost.

Ta ideová ignorance se vyjeví jako první v umění. Přes dvacet let vnímám, že se ztrácí originalita, lidskost témat. Nebojujeme o člověka, ale o jeho tělesné znaky; základ degenerace. Taková věc se projeví nakonec i tam, kde by ji většina nehledala. Umění ovlivňuje ducha doby, tudíž i politiku a následně ekonomiku. Ekogender ovládl byznys a chopili se ho i populisté; jaký je výsledek, lze dokumentovat na ČSSD. Strana pro dělný lid, pro hmotné starosti, je na smetišti dějin. Není dnes v silách nikoho, ani J. Paroubka, aby socialisty sjednotil.   

A že by se o to expremiér jistě rád pokusil. Jenže návrat ze Sv. Heleny, abych použil příměr, který by se p. Paroubkovi líbil, je utopie. Ne snad proto, že by Napoleon nemohl, ale nikdo ho nechce. Když jednou přijdeš o ideje, těžko je znovu získáš. Dnešní prostý člověk neví, co chce. Je příliš ve vleku doby, která ho ignoruje. Populisté rozhazovali, ekogender řeší svá bebínka a společnost je o to chudší. Nemá ideje, které ve střetu volnost versus rovnost povznášejí člověka. Tak jak nás kdysi povznášel J. S. Bach, o kterém dnes expremiér píše tak grandiózně...

Ukázka z knihy Deník spisovatele  

Autor: Jan Klar | pondělí 1.1.0001 0:00 | karma článku: 0 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Jan Klar

Nesmrtelné Otázky Václava Moravce

Ředitelé České televize se celkem pravidelně střídají, ale Václav Moravec a jeho Otázky zůstávají: Je na tom až něco zvrhlého, když si uvědomíme cestu mladého novináře k dnešní konformitě.

5.12.2023 v 11:52 | Karma: 38,65 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Když koně umírají na Taxisově příkopu

Tuším, že to napsal K. Čapek, že vrchol animální krásy ztělesňuje hlava německého ovčáka a nejsem si jistý, že možná dodal, že i hlava tygra. Já bych k tomu přidal zjev závodního koně, před dostihem, jak jsem ho vídal

11.10.2023 v 11:52 | Karma: 21,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Poplatky ČT a ČRo je holý masochismus

Vynechám Českou televizi a její angažovanou bezduchost (zejména ve zpravodajství a publicistice) a napíšu něco o rozhlasu, na něhož platím taktéž povinné poplatky.

20.9.2023 v 11:52 | Karma: 33,42 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Utrýzněná moderátorka Linda Bartošová

Ten utrýzněný tón, který žadoní o pozornost, jako kdyby byl pro dnešní mladé ženy typický. Asi bych si dalšího „munchovského“ výkřiku nevšiml, kdyby se jistá Linda Bartošová

9.8.2023 v 11:50 | Karma: 29,24 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Pár špatných momentů Česti Strakatého

Všiml jsem si, že i ti nejlepší z tzv. mileniánů, kteří jsou mezi námi, trpí určitým neduhem. Ten neduh se projevuje vždy, když se začnou vztahovat ke svobodě, většinou totiž vůbec neví, o čem mluví.

21.6.2023 v 11:44 | Karma: 30,39 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2833x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik