Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poplatky ČT a ČRo je holý masochismus

Vynechám Českou televizi a její angažovanou bezduchost (zejména ve zpravodajství a publicistice) a napíšu něco o rozhlasu, na něhož platím taktéž povinné poplatky. 

Vynechám Českou televizi a její angažovanou bezduchost (zejména ve zpravodajství a publicistice) a napíšu něco o rozhlasu, na něhož platím taktéž povinné poplatky. Chci vědět, jaké názory ovlivňují český prostor, proto podstupuji různé tortury, např. jsem si pustil jeden díl pořadu Chyba systému ČRo Plus. Sešli se zde čtyři lidé, jmenovitě meteorolog Žák, novinář Klimeš, A. Rychlíková a moderátor Pokorný. Velmi si, jak je na těchto platformách standardem, notovali, vůbec spolu nepolemizovali – bylo to setkání nad globálním klimatem, jako kdyby se sešli fachidiot, oportunista, neurotička a diletant. 

Za prvé jim bylo jasné, že prožíváme klimatickou krizi. Za druhé jim je jasné, že klimatickou změnu je nutné zastavit. To první ostatně vyplývá z druhého, tudíž se nejdřív zamyslím, co je to ta „změna“, které se děsí, jako by změna nebyl život sám. Zastavit změnu je bláhovost, navíc je to proti vývoji, který z nás udělal Homo sapiens. Neustálé ohrožení vytváří stále větší adaptaci, o nic jiného v lidském životě nešlo a nejde. Jestli se dnes rozšířil syndrom ochranářství, od starých kostí až po klima, je to otázka existenciálního rozcestí: Buď se chceme jako druh vyvíjet, anebo se chceme zavřít do rezervace.

Jestli chce člověk přežít, musí se adaptovat. Klimatologové nás jistě budou strašit, že země jde do kelu, jenže ta jde do kelu milióny let, kdy na to ještě nebyla „data“. Změna je paradigma, v němž žijeme. Kdo chce udržet status quo, mluví z něj bojácnost, která eskaluje, jelikož dnes příliš hňupů má možnost mluvit. Takže strach ovládá stádo, které nechce změnu, byť bez změny nelze přežít. Nechápe, že se nelze vrátit do stavu před změnou, jak by si sentiment přál. Ochrana vítězí nad adaptací, strach nad tvořivostí, hloupost nad inovativností. Výstižný popis stavu západního uvažování na počátku 21. století.

Vůbec nezpochybňuji vědu, čísla o oteplování atd. V určitých místech Země je to problém, ale problémy jsou od toho, aby se řešily. Chyba je, když se praktický rozum nahradí ideologií. Mluví se o tom, že bychom měli snížit energetickou náročnost, ber kde ber. Opět to nejde bez filosofie: jestli jsme stále komplexnější, akumulujeme stále víc energie. Taková energie nikam nevyprchá, bude mít různé externality. Nelze ji zakopat pod zem, jako odpad z jádra, energie je všude, dokonce i v nás. Snaha ji potlačit je snaha potlačit život, který chce výboj. Jenže na to jsme zapomněli, že výboj je jediné životaschopné řešení.

Zvlášť Západ je ve stavu úpadku, jako každá kultura, která dojde na práh své živočišnosti. Překonali jsme pudy, jsme lidští, jenže se bojíme, co si s tím počít. Římané upadli do orgií, my to řešíme ochranářstvím. De facto se potlačuje tvůrčí energie, touha bořit, ničit, z ruin stavět zase o kus lidštější svět. Toho se bojíme jak čert kříže, proto chráníme, potlačujeme, udržujeme hysterii. Proto klademe důraz na feminitu, na ochranu všeho, mláďat, domů po babičce, přírody, nejlíp ve stavu roku 1850. K tomu se dá přiřadit i ochrana menšin, klimatu, čehokoliv, co není výbojné, svobodné, zločinně nebezpečné.

Pak se sejdou čtyři rozumbradové a ukájí své strachy. Mávají slovními bičíky, kterými chtějí umravnit odpůrce. Kdo si nemyslí, že změnu je třeba zastavit, nepatří do diskuze. Jen ať platí poplatky, co jim ještě zvýšíme, aby toho nebylo dosti: Masochisté zavrní blahem, ale ti, co jsou normální, mají smůlu. Leda by se vzepřeli, poplatky neplatili, tlačili na ty, které si zvolili. Veřejná služba by měla být širokou diskuzí, nikoliv vystrašeným diktátem. Buď je to totiž strach, nebo pokrytectví, snaha přizpůsobit se ideologismům své doby. A je jedno, jestli jste meteorolog, oportunista, neurotička anebo diletant.

Ukázka z knihy Deník spisovatele

Autor: Jan Klar | středa 20.9.2023 11:52 | karma článku: 33,42 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Jan Klar

Nesmrtelné Otázky Václava Moravce

Ředitelé České televize se celkem pravidelně střídají, ale Václav Moravec a jeho Otázky zůstávají: Je na tom až něco zvrhlého, když si uvědomíme cestu mladého novináře k dnešní konformitě.

5.12.2023 v 11:52 | Karma: 38,65 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Když koně umírají na Taxisově příkopu

Tuším, že to napsal K. Čapek, že vrchol animální krásy ztělesňuje hlava německého ovčáka a nejsem si jistý, že možná dodal, že i hlava tygra. Já bych k tomu přidal zjev závodního koně, před dostihem, jak jsem ho vídal

11.10.2023 v 11:52 | Karma: 21,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Utrýzněná moderátorka Linda Bartošová

Ten utrýzněný tón, který žadoní o pozornost, jako kdyby byl pro dnešní mladé ženy typický. Asi bych si dalšího „munchovského“ výkřiku nevšiml, kdyby se jistá Linda Bartošová

9.8.2023 v 11:50 | Karma: 29,24 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Pár špatných momentů Česti Strakatého

Všiml jsem si, že i ti nejlepší z tzv. mileniánů, kteří jsou mezi námi, trpí určitým neduhem. Ten neduh se projevuje vždy, když se začnou vztahovat ke svobodě, většinou totiž vůbec neví, o čem mluví.

21.6.2023 v 11:44 | Karma: 30,39 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Marek Prchal - chlapec z laciného kraje

Nemám nic proti lidem, kteří se vymykají, jsou trochu ujetí, když to, co dělají, je v něčem inspirativní. Ale být extravagantní, abych dělal určité pózy, neboť marketing typu, který dělá p. Prchal je bohužel pouze kalkul

5.4.2023 v 11:55 | Karma: 21,05 | Přečteno: 682x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2833x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik