Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Těžko říct, jestli zrovna Vieweg za něco může. To že je nějaký autor hodně čten mu asi nedává žádnou povinnost určovat trendy.

Že nadbíhat vkusu čtenářů je špatně, sice chápu, ale na straně druhé je to docela schíza, protože takové věci se přeci tvoří právě proto, aby se líbily.

0 0
možnosti

Neviděl bych to všechno tak černě. Našlo by se u nás pár zajímavých věcí. Například téměř vše od Josefa Formánka (zejména pak "Mluviti pravdu" R^), nebo "Vyhnání Gerty Schnirch" a "Žítkovské bohyně" od K.Tučkové.

0 0
možnosti

Myslím, že umění vzniká na cestě ke svobodě. Kdo je svázán vnitřními (tabu...) a vnějšími (úspěch) limity, nemůže tvořit opravdově.

K člověku patří jak ego, tak i duše. Obojí se nějakou mírou podílí na tvorbě. Ego je možná impuls anebo provokatér k vyjádření duše.

0 0
možnosti

Odeslala jsem to dřív... :-)

Ego netvoří nic nového.

Teprve duše je umělkyně.

Cestu k vlastní opravdovosti musí každý hledat sám.

I pan V. má jistě šanci, pokud bude schopen pravdivé reflexe.

Tak nějak to vidím.

Přeji všem hezký den.

3 0
možnosti

Vždyť ten příspěvek je přeci pouze o MV, o české literatuře neříká nic. Netvrdím, že je na tom kdovíjak skvěle, ale zajímavé knížky vycházejí... Ono také co po autorech chtít, když se skutečně psaním neuživí? A psát po večerech po návratu z běžného zaměstnání? - Jako hobby ano, ale soustavná a usilovná činnost?

MV má potíže, protože už se přeci jen "okoukal" a vyčerpal, dnešnímu trhu vládnou severské detektivky a historické či historicko konspirační romány. Ale ty by u autora blogu neuspěly rovněž.

Od MV jsem přečetl pouze krátkou povídku a samozřejmě jsem viděl některé filmy vzniklé na základě jeho předloh. Ale chápal jsem ho vždy jako čtení "k vodě", do vlaku, k vínu na terase. Asi bych mu to nevyčítal. Proč také?

Buď budeme rádi, že lidé čtou a budeme to chápat jako vítanou hodnotu, anebo ne. Souhlasil bych pouze s tím, že MV by se měl pokusit o to vyjít jiným směrem. Anebo se nepokoušet např. o politické romány, ale vrátit se v plné síle k tomu, co je mu vlastní. Ale bude to mít těžké, co si tak pamatuji, sám říká, že nemá rád přílišnou popisnost a nadmíru slov. Proto ostatně tvoří tak, jak tvoří, a jak bylo popsáno. Tím je do značné míry definován. Na druhou stranu i to vyžaduje značný um a schopnosti, přestože to tak nemusí působit.

8 0
možnosti

Snad ještě doplním, že ta pisatelská stručnost v popisu a nastínění děje jde tak trochu proti snaze MV se psaním živit. Sice může psát relativně rychle, ale musí hledat nové a nové náměty.

A zajímavé nápady podle mého nerostou na stromě, a každý takový nápad je nutné si hýčkat. Proto také vznikají nejrůznější série či postavy přecházející z knihy do knihy. Je to komerčně výhodné. Agatha Christie napsal jednu detektivku stokrát a baví dodnes.

6 0
možnosti

D82a62v91i53d 10V83l32k

20. 7. 2017 8:41

No největší eso je teď prý Vondruška.Seká knížky jak Baťa cvičky.Vše na jedno kopyto.Srovnání se světovou literaturou tristní.Viewegha nečtu už vůbec.

2 0
možnosti
Foto

konečně někdo řekne natvrdo, že kam se hrabe MV za pro mne už protivným Vondruškou, o němž pochybují už mnozí soudní... Historik, co se pro komerční úspěch nechá fotit jako šašek, nebrání se šarádám a kvalita díla leží v sekání cviček.

všímat si Petra Čorneje, pracuje systematicky a nespěchá

0 0
možnosti

Trochu pozdě, ne? Takové jako by kopání do literární mrtvoly. Já podobný, skoro stejný, článek o panu Vieweghovi napsal v roce už 2012. A to byl teprve fičák.

0 0
možnosti

I literatura je pouhým odrazem stavu společnosti. pokud se tedy společnost nachází v patologickém stavu, nachází se tam i literatura a potažmo celá kultura :-)

5 0
možnosti

Bohužel se to týká kultury jako celku, např. současná hudba, tragédie ;-(

1 1
možnosti
Foto

S mnohým souhlas, Jane. A opravdu ,ruku na srdce - kdo se stal tím vyhledávaným a čteným. byl on a svými prvními věcmi lidem učaroval v popisu nově vzniklé společnosti a pocitů ( by ́t jako ,,umění,, jsem to nikdy moc nepovažovala)...pak nejen mně najednou dál už cosi ke ztotožnění chybělo...

Seděla jsem s ním na takové akci,společně s R. Třeštíkovou, pardon -pro mne podivná nepříjemná nedozrálá póza, a Halinou P.a Pavlem Mandysem. H. Pawlovská mluvila o problémech souč. literatury velice rozumně a skutečně nepředvádivě a velice moudře.. začínající to mají ted opravdu těžší. A MV přiznal, že jako to nejlepší pro svůj posun doopravdy považuje autorská čtení a následné hovory s posluchači. Že ví, že to ho formuje, a že leccos i pak změní, vynechá...přepíše, zajímají ho reakce...je to pro něj stěžejní.Čili asi o sobě pochybuje. Ale. Protože jsem tři léta trávila jako prodavačka v knize, řeknu narovinu...copak čtenář chce? je vážně náročný? pro dva tři kvalitní tituly pro fajnšmekry musíte na malém městě vzít blbosti ženských čtení v tunách.Bohužel, jak říkal A. Lustig... skvělý to může bejt, úžasný... ale ten ,kdo o vás v závěru rozhodne a uživí vás, je prostě čtenář. Považuju to za širší problém a celospolečenský posun... reklama, brak časopisů,televizní seriály..a tímto.zvyk a neuvěřitelná naučenost davů k plytkosti. Nebyla bych k MV tak přísná.:-)

10 0
možnosti

Docela rozumný názor.

Pokud chci uspět i komerčně, tak je asi nezbytné vnímat většinovou poptávku.

Ale s "neuvěřitelnou naučeností davů k plytkosti" bych polemizoval.

Vy opravdu máte za to, že většinový vkus by byl bez ovlivňování (řekněme) pokleslou tvorbou nějak zásadně dobrý?

Možná se mýlím, ale mám za to, že k dobrému vkusu je třeba mít dispozice (dar, talent, geny a možná i vůli a možnost učit se mu).

Ostatně jako k jakékoli činnosti.

4 0
možnosti

J71i40ř75í 13M93a42r11e67k

19. 7. 2017 21:53

Plytký brak, nebo pozérská nuda?

http://klar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=609649

Zajímalo by mě, kam by autor zařadil své texty :-)

4 0
možnosti

R^

Ta otázka se zcela samozřejmě nabízí. :-)

Ale z principu nechci nikoho hejtovat (sakra, asi jsem to právě porušil) a v kontextu ostatního co je na blozích idnesu ke čtení, se blogy pana Klara nijak negativně nevymykají.

2 0
možnosti
  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2833x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik