Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No, já bych trochu nesouhlasil s rovnicí, že "velké filmy vznikaly na základě literární předlohy". Nakonec píšete to i dál, že záleží na silném námětu. Je dlouhá řada skvělých filmů natočených bez literárního vzoru, která byla vytvořena autorsky, se spřátelenými scénáristy (nebo i tak, že se scénárista a režisér zpočátku ani neznali).

A Hitchcocka bych přece jen dával za vzor hlavně filmařům. On byl tím, kdo se dokázal excelentně vyjadřovat filmovými prostředky (nakonec je to krásně vidět i ve Vertigu: zamlžené filtry, krouživé jízdy kamerou, kompozice barev, Herrmannova hudba...). V literární předloze Vertiga je skutečná totožnost Madelaine prozrazena až na konci knihy, ve filmu je příběh přetvořený - a funguje podle mě díky Hitchcockově filmové řeči. On si, pokud si vzpomínám na rozhovory s Truffautem, nepotrpěl na extra propracované zápletky (třeba teorie "MacGuffina", kdy to, okolo čeho se vyprávění točí, může být zcela druhotné); nevím, jak moc by Hitchcockovy postupy uspěly v literatuře...To ale nic nemění na tom, že Vertigo je skvělý film:-)

1 0
možnosti

J22a51n 51K20l31a70r

23. 4. 2019 13:26

Díky za erudovanou poznámku. Víte, i autorský scénář je v jistém smyslu už literatura a právě Hitchcock vycházel většinou z knižních předloh. To jak si je mistrně upravoval je jiná otázka.

A zmiňuji ho právě proto, že je to bytostný filmař (a nezmiňuji třeba literárnějšího Truffauta). Právě od bytostného klasika filmu si může literatura vzít inspiraci v tom, co je jí vzdálenější: neotřelé detaily versus celkové záběry, důraz na situace víc než na postavy, vystupňování napětí, negace všeho podružného, pointa velkého příběhu atd. A taky si myslím, že nikdo nebyl tak hezky zlomyslně škodolibý jako starý Hitch.

Ale máte pravdu, že "MacGuffin" by v literatuře, která je víc postavená na pojmech, tak snadno neprošel...

0 0
možnosti
Foto

J55a98n 92Š89i73k

21. 4. 2019 12:34

Přes dobu svého vzniku je Vertigo úžasný a plně nedoceněný film. Jinak současná doba nepřeje velkým příběhům. Je to vidět na knihách i filmech a na tom, že se plno věcí buď opisuje nebo točí remake. Těžko říci proč. Nemyslím si, že životy současných lidí jsou jen nudné nebo plytké. Vám R^

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS