Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rodičovstvím k trvalé invaliditě

Michal měl tři děti se třemi různými ženami. Podělal v životě všechno, co mohl, a mohl být vůbec rád, když mu jeho dcerky, na které platil, jeho exmanželky na víkend předávaly. 

Žádný upravený styk s dětmi neměl. Rozvodů se pro jistotu nikdy nezúčastnil. Většinu času strávil v hospodě a na takové detaily neměl čas. Dvakrát skončil v protialkoholické léčebně a když odtamtud odcházel, nikdy mu nevěřili, že se tam opět nevrátí.

Pak, když daroval synovi ledvinu, se něco změnilo. Možná začal mít o sebe větší strach a trochu se šetřil. Každopádně stál o to, aby své děti vídal. Našel si stálou práci a dělal to, co se po něm chtělo. Koupil si ojeté auto. Nikam nechodil, zase víc četl a psal. Chodil slušně oholený, učesaný a oblečený. Zařídil si byt tak, aby to v něm nevypadalo jako po pumovém výbuchu.

„Jak se daří Matesovi?“ zavolal Valérii.

„Přijali ho na tu vejšku...“

Snažil se slepit to, co za dvacet let rozbil. Ne, že by to šlo, ale jeho pokání na jeho ex přece jen zapůsobilo. Nebyly to takové mrchy, o jakých slýchal. Hodně chlapů na tom bylo ještě hůř. Přišli o bydlení a majetek, strávili léta bez toho, aby své děti viděli, platili na ně alimenty, ale přitom čelili obvinění ze zneužívání, což se jen málokdy potvrdilo, nebo matky své děti odvezly někam přes půlku republiky, případně do ciziny.

„Míša se mi odcizuje,“ řekl jednou Daniele.

„Můžeš si za to sám!“ řekla, „nedokážeš se postarat. Zkus si mít ji jeden jediný měsíc v kuse!“

Věděl, že by mu ji nikdy tak dlouho nesvěřila. Stačilo, když ji chtěl mít pár dní, aby s ní mohl něco podniknout. Okamžitě si vyslechl námitky. Není schopen se postarat sám o sebe, chudinka, co by jedla, kde by spala, ještě by mohla něco chytit. Michal vůbec neví, co je to pečování. Navíc je Míša zvyklá na svého mladšího bratra. Rodičovství je úvazek na celý život. „Podívej,“ řekla, „Eva ti holku taky nedává!“

Musel uznat, že má pravdu. Po tom, co zkazil, uznával všechno. Také od Evy si vyslechl námitky. Rok na dcerku kašle a teď ji chce?! Uvědomuje si, že ho vůbec už nepozná?! Zvykla si na úplně jiného chlapa! Dostal šancí víc než dost a vždycky ji zklamal. Vážně neví, co prováděl? K Evelínce se choval hezky, ale jen když chtěl. Být rodičem není žádná prdel! „Pokud vím,“ řekla, „Daniela ti holku taky nedává!“ 

Tomu se říká rodičovská deformace. Přestože byl střízlivý a zajištěný, nebylo snadné domoci se svých dětí. To vůbec nepotřebují tátu? Aspoň pro pocit, že ho vůbec mají?! Jistě, udělal spoustu chyb. Ale děti potřebují vědět, odkud a kam jdou. A táta je takový maják. Sice občas nesvítí, pohltí ho oceán alkoholu, ale třeba se na tu skálu zase jednou postaví.

„Ty jsi pořád stejnej!“ řekly mu obě dvě.

Nejlíp to vyřešila Valérie. Vůbec se s ním o Matějovi nebavila, byla to pro ni uzavřená záležitost. Matěj měl svého otce a tím to končilo. Jednoho dne Michal našel ve schránce dopis. „Vážený pane,“ přečetl si, „chtěl bych vám poděkovat za to, co jste pro mě udělal…“

Hodil dopis do odpadkového koše. Myslel na své dvě dcerky, jak se jim asi daří. Snažil se jim dovolat. Byly ještě moc malé, potřebovaly i jeho náruč. Žádný cizí chlap to nezachrání.

„Chceš se mnou strávit víkend?“ zeptal se Michaely.

„No jo,“ odpověděla.

Překvapilo ho to. Bylo jí patnáct a záleželo to jen na ní. Věděl, že když to řekne Evelínce, že si bere Michaelu, že jí to taky nedá. Žárlivost ženy začíná už ve velmi brzkém věku.

„Já chci taky k tátovi,“ slyšel, jak říká Evě.

Vypadalo to na památný víkend. Po několika letech měl obě dcerky doma. Byl z nich celý naměkko, dokonce jim i uvařil. Michaela si dělala úkoly a nechala ho, aby je podepsal. Usmažil řízky a uvařil brambory. To byl lék na jeho otcovský komplex! Všechno to zvládl! Žádné nářky a výčitky, že je na domácí práce neschopný. Bylo slunně, když je vezl na Karlštejn. Hrad římského císaře! Kdo jiný mu může porozumět než otec vlasti? Hrdost, moudrost, odvaha. Všechny války měl už za sebou. Chtělo to jen víc diplomacie. Na ženy, na ty převlečené dráby, kašlat. Naše potomstvo je důležitější. Ukázal dcerkám nádvoří. Sály i komnaty. Na chvíli se chovaly jako princezny. Prohlížely si nádherné šaty a stříbrné šperky. Nakonec Evelínka i Míša vypadaly šťastně...

Za soumraku je odvezl domů. Když se vrátil do bytu, udeřila ho ta prázdnota do srdce. Chodil a schovával všechno, co by mu holky připomínalo. Zavřel dveře do dětského pokoje. Vyluxoval a uklidil.   

Pak vzal mobil a zavolal Valérii, která mu to kupodivu zvedla. Svěřil se jí, jak se cítí. Bez dětí je člověk, dokonce i muž, jen duševní mrzák...

„Můžeš si za to sám!“ řekla ledově.   

 

47. kapitola z knihy Otcovství

Autor: Jan Klar | středa 28.6.2017 12:51 | karma článku: 25,02 | přečteno: 1831x
  • Další články autora

Jan Klar

Nesmrtelné Otázky Václava Moravce

Ředitelé České televize se celkem pravidelně střídají, ale Václav Moravec a jeho Otázky zůstávají: Je na tom až něco zvrhlého, když si uvědomíme cestu mladého novináře k dnešní konformitě.

5.12.2023 v 11:52 | Karma: 38,65 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Když koně umírají na Taxisově příkopu

Tuším, že to napsal K. Čapek, že vrchol animální krásy ztělesňuje hlava německého ovčáka a nejsem si jistý, že možná dodal, že i hlava tygra. Já bych k tomu přidal zjev závodního koně, před dostihem, jak jsem ho vídal

11.10.2023 v 11:52 | Karma: 21,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Poplatky ČT a ČRo je holý masochismus

Vynechám Českou televizi a její angažovanou bezduchost (zejména ve zpravodajství a publicistice) a napíšu něco o rozhlasu, na něhož platím taktéž povinné poplatky.

20.9.2023 v 11:52 | Karma: 33,42 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Utrýzněná moderátorka Linda Bartošová

Ten utrýzněný tón, který žadoní o pozornost, jako kdyby byl pro dnešní mladé ženy typický. Asi bych si dalšího „munchovského“ výkřiku nevšiml, kdyby se jistá Linda Bartošová

9.8.2023 v 11:50 | Karma: 29,24 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Pár špatných momentů Česti Strakatého

Všiml jsem si, že i ti nejlepší z tzv. mileniánů, kteří jsou mezi námi, trpí určitým neduhem. Ten neduh se projevuje vždy, když se začnou vztahovat ke svobodě, většinou totiž vůbec neví, o čem mluví.

21.6.2023 v 11:44 | Karma: 30,39 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2833x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik