Krásná potvora mi dala šach mat

27. 09. 2017 13:11:20
Hlavní vinu na tom, že se ti dva do sebe zamilovali, měla ekonomie. Nebo spíš přednáška na VŠE, kam Michal, byť student žurnalistiky, docházel. Tehdy byla ekonomie tak zajímavá!

Přednášeli tam kádři z bývalého Prognostického ústavu, bývalí i současní ministři nebo třeba předseda Liberálního institutu. Právě na jeho přednášce Michal seděl a poslouchal tlučhubu, který se před studentkami velmi rád předváděl se svými liberálními názory. „Jestli brzy neskončí,“ řekla krásná studentka, „tak umřu!“

Byla to šťastná hra osudu? Líbila se mu a tak jí navrhl, že si spolu něco zahrají, aby jí to uteklo. Valérie to přijala s humorem a vytrhla ze sešitu list A 4. Byl to čtverečkovaný papír a oni začali hrát piškvorky. Jako kdysi na základce. Hráli tak dlouho, dokud jim vystačil papír. Když to po přednášce sečetli, Michal s hrůzou zjistil, že prohrál šest ku sedmi. Ta porážka ho zamrzela, ale rozhodl se z ní vytřískat kapitál.

„Musíme oslavit tvoji výhru,“ řekl.

„Fakt, a kde?“

Každá láska začíná jinak, ale všechny končí stejně. Tehdy ještě nevěděl, že je Valérie už dva roky vdaná. Vypadala spíš jako lolitka. Měla velké oči a ještě trochu dětský obličejík. Kaštanové vlasy jí sahaly až do pasu. Nosila ošoupané džíny a pod tričkem nemívala podprsenku. Člověk by si ji snadno mohl zařadit někam do třeťáku na gympl. Působila nenuceně jako někdo, kdo si nedělá z ničeho velkou hlavu.

„Musím už jít na vlak,“ vzdychla.

Dojížděla každý den z jedné vesnice. Nemluvila o sobě a Michal se o její život na venkově nestaral. Podruhé jí ukázal Staré město. Byl pyšný na to, že jí může předvést památky. Jako kdyby jejich genius loci vyzdvihoval i jeho vlastní osobu. Opájel se slovy jako gotika, renesance nebo baroko. Věděl o nich velmi málo, ale o to víc mluvil. „Víš, co znamená nápis: Fortuna favet fatuis?“ zeptal se nečekaně.

„Ne.“

„Štěstí přeje připraveným,“ řekl a políbil ji.

Ta pusa byla šach v jejich partii. Čekal, jak si s ní poradí. Přešla ji tím, že se rozhodla dělat, jako že nic. Nechala si dál vysvětlovat stavební slohy a tvářila se u toho velmi zvědavě. Michal ji provedl podél řeky a když se vraceli zpátky, narazili na dům U Apolináře. Před vraty, když zjistila, že se jedná o porodnici, celá se zachvěla. „Ach jo, pojďme pryč!"

Od začátku, co ji znal, měla zdravotní potíže. Ten tragický pocit a její svůdná tělesnost byly v takovém nepoměru, že ho to zabolelo. A bolest je původcem každého velkého citu. Chovala se, jako kdyby jí bylo patnáct. Držela ho za ruku a házela po něm očima. Když si sedli na čaj, zatvářila se zvláštně. Ta proměna z vrnícího kotěte byla rychlá.

„Co je?!“ řekl Michal udiveně.

Začala ho pozorovat pohledem tygra. Nikdy ještě nezažil u nikoho tak silný hypnotizmus! Přikovala ho k židli jako králíčka. Uhranula ho magnetickýma zelenýma očima. Mlčela a jen ho sledovala. Sršelo jí z očí poznání, nedůvěra, touha proniknout ho až na kost.

„Miluju tě!“ řekla.

Měl pocit, že je o všem rozhodnuto. Jednou provždy. Ona byla ta, která mu dala obratem šach mat. Stačila jí k tomu chvilka v kavárně. Když vyšel ven, byl to už úplně jiný člověk. Ta prohraná partie ho změnila. Od té doby neustále doháněl svou prohru. Snažil se Valérii překonat. Udolat ji, zmocnit se jí, i když to nebylo možné. Co jiného je láska než šachy?!

Hráli spolu neustále, většinou spíš na dálku. Když mohla ona, nemohl on, nebo naopak. Když měla dítě Valérie, měl on dítě taky. Bojovali přes mobil, psali si nebo mlčeli. Ty partie byly vyčerpávající. Takhle nějak se musel cítit Bobby Fischer, když hrál se Spasským. Tehdy v Reykjavíku první partii prohrál a k druhé ani nenastoupil. Rušily ho kamery. Byl to paranoik, ale šachová zahájení měl geniální.

Nikdo nevěděl, s čím přijde. Spasskij musel zahodit všechnu teorii a stejně to prohrál. Nakonec všichni prohrajeme. Na to jsem myslel často, když jsem seděl na nějaké politické tiskovce. Politici také hráli šachy. Různě mlžili, lhali v přímém přenosu. Jejich soupeřem byla veřejnost. My novináři jsme byli jen takové obecenstvo.

„Pane premiére, vy nerozeznáte špinavé peníze?“

„To jsem nikdy neřekl!“

Mocenské šachy byly velmi paranoidní. Zahájení byla rychlá a matem mohla být každá konspirace. Jenže ty šachy byly příliš zmatené. A ke všemu i bez lidského rozměru. Nějaký tlučhuba se předváděl. Byla to moje práce, ale radši bych se viděl s Valérií. Na každé tiskovce jsem si přál, aby tam se mnou byla. Sedla by si vedle mě a vytrhla by ze sešitu list A 4. V tom svém bílém tričku a ošoupaných džínách...

Tentokrát bych tě vyhrát nenechal, Valérie.

57. kapitola z knihy Otcovství

Autor: Jan Klar | středa 27.9.2017 13:11 | karma článku: 23.76 | přečteno: 1236x

Další články blogera

Jan Klar

Nesmrtelné Otázky Václava Moravce

Ředitelé České televize se celkem pravidelně střídají, ale Václav Moravec a jeho Otázky zůstávají: Je na tom až něco zvrhlého, když si uvědomíme cestu mladého novináře k dnešní konformitě.

5.12.2023 v 11:52 | Karma článku: 38.59 | Přečteno: 1604 | Diskuse

Jan Klar

Když koně umírají na Taxisově příkopu

Tuším, že to napsal K. Čapek, že vrchol animální krásy ztělesňuje hlava německého ovčáka a nejsem si jistý, že možná dodal, že i hlava tygra. Já bych k tomu přidal zjev závodního koně, před dostihem, jak jsem ho vídal

11.10.2023 v 11:52 | Karma článku: 21.18 | Přečteno: 631 | Diskuse

Jan Klar

Poplatky ČT a ČRo je holý masochismus

Vynechám Českou televizi a její angažovanou bezduchost (zejména ve zpravodajství a publicistice) a napíšu něco o rozhlasu, na něhož platím taktéž povinné poplatky.

20.9.2023 v 11:52 | Karma článku: 33.42 | Přečteno: 899 | Diskuse

Jan Klar

Utrýzněná moderátorka Linda Bartošová

Ten utrýzněný tón, který žadoní o pozornost, jako kdyby byl pro dnešní mladé ženy typický. Asi bych si dalšího „munchovského“ výkřiku nevšiml, kdyby se jistá Linda Bartošová

9.8.2023 v 11:50 | Karma článku: 29.24 | Přečteno: 1170 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 25.76 | Přečteno: 439 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
VIP
Počet článků 240 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1276

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...