Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Histrióni zase jednou slavili Českého lva

Zdá se, že ta umělost, kterou s sebou nese mediální svět, potažmo svět soc. sítí, současníky znervózňuje. Neumí k ní přistoupit přirozeně jako k tomu, co je součástí stále stejné reality. 

Zdá se, že ta umělost, kterou s sebou nese mediální svět, potažmo svět soc. sítí, současníky znervózňuje. Neumí k ní přistoupit přirozeně jako k tomu, co je součástí stále stejné reality. Jako kdyby jim někdo nakukal, že online znamená něco zhola jiného než normální bdělost, kdy se ráno vzbudím a koukám, jestli prší nebo ne. Jaký je proboha rozdíl mezi tím, když si ranní novinky o realitě vyhledám na netu? To, že je něco rychlejší, dostupnější, neznamená, že je to jinačí.  

To, že můžu krafat na sítích, neznamená, že nemůžu podobně krafat mezi štamgasty v hospodě. Davovost je stále tatáž, i anonymita, jestli chcete být anonymní, jděte na hokej, tam se vyřvěte do sytosti, můžete být stejně vulgární jak na Twitteru. Vaše ego se projeví stejně, ať už jste v kolektivu bolševiků nebo v bublině, která se vám jeví jako super, jelikož jste všichni sluníčkáři. Zkrátka, člověk je z podstaty opice; ke všemu notně hysterická verze roku 2023.

Hysterie vůbec napomáhá nedorozumění: to první bylo, že virtualita, která přišla s internetem, je existenciální zlom. Tehdy to razili zapálení ajťáci, ale hlavně pisálci, kteří zavětřili peníze, pamětníci si vzpomenou, jak se šířil pojem „nová ekonomika“. Kdo nebude na netu, ztratí klienty, globální sítě všechno pohltí. Ti chytřejší tehdy, važme si jich, tvrdili, že ekonomika je jen jedna. A já můžu jen doplnit, že civilizace, tak jak ji známe odjakživa, je stále stejně artificiální.

Přesto chápu, že nová média tak znervózňují. Každá novinka přitahuje hysteriky, co přehánějí. Čím míň je to reálně převratné, tím větší pompu tomu dávají. Myslí si, že když se toho nezúčastní, zaspí dobu, zmarní život, svůj úspěch. Dělají „politiku“ svými tweety s pocitem, že drží prst na tepu doby. Nechápou, že je to podobně stádné, jako se srotí štamgasti ve čtyřce hospodě. Jejich zbytečnost je přímo úměrná tomu, kolik jim podobných dělá to samé.

V takové atmosféře je uměřenost vzácná. Mít smysl po míru je základ pro celý svět, třeba i digitální. Naučí vás normalitě, i když třeba klikáte myší nebo chatujete. Je to přece jen snazší než psát dopisy, zvlášť, když prsty zakrněly. Extrém je si myslet, že internet nás privileguje, je to stále jen realita, kde buď něco umíte anebo ne. Ale to je dnes zakryté tou věčnou hysterií: Nejistota, lidmi cloumající, zakrývá hodnotu toho, o co by mělo v životě jít.

Ono je to vlastně ještě horší; příklad za všechny: Český lev. Chápu, že je to sešlost histriónů. Ovšem ta pompa, s níž se slaví něco, co je viditelně průměrné, je zarážející. Čím míň jsi, tím jsi pompéznější. Schopnost pro proporce se ztrácí, stačí posoudit filmy, co se tak slaví, za rok, jestli z nich zůstane jeden, který se zařadí do „Zlatého fondu". Já mám obavy, že ta pokleslost souvisí s dobou. S nástupem soc. sítí - s tím, jak málo rozlišujeme reálnou autenticitu.

Nebudu ani komentovat, jak se toho chytly feministky: Kdo kritizoval tu filmovou pompu, dostal naloženo. Vždyť je tady plno filmů, které dělají i ženy, samý klenot. No, musím říct, že život ve virtuální realitě je často opravdu duševně nebezpečný...

Ukázka z knihy Deník spisovatele

Autor: Jan Klar | středa 8.3.2023 11:51 | karma článku: 26,60 | přečteno: 678x
  • Další články autora

Jan Klar

Nesmrtelné Otázky Václava Moravce

Ředitelé České televize se celkem pravidelně střídají, ale Václav Moravec a jeho Otázky zůstávají: Je na tom až něco zvrhlého, když si uvědomíme cestu mladého novináře k dnešní konformitě.

5.12.2023 v 11:52 | Karma: 38,65 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Když koně umírají na Taxisově příkopu

Tuším, že to napsal K. Čapek, že vrchol animální krásy ztělesňuje hlava německého ovčáka a nejsem si jistý, že možná dodal, že i hlava tygra. Já bych k tomu přidal zjev závodního koně, před dostihem, jak jsem ho vídal

11.10.2023 v 11:52 | Karma: 21,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Poplatky ČT a ČRo je holý masochismus

Vynechám Českou televizi a její angažovanou bezduchost (zejména ve zpravodajství a publicistice) a napíšu něco o rozhlasu, na něhož platím taktéž povinné poplatky.

20.9.2023 v 11:52 | Karma: 33,42 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Utrýzněná moderátorka Linda Bartošová

Ten utrýzněný tón, který žadoní o pozornost, jako kdyby byl pro dnešní mladé ženy typický. Asi bych si dalšího „munchovského“ výkřiku nevšiml, kdyby se jistá Linda Bartošová

9.8.2023 v 11:50 | Karma: 29,24 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Pár špatných momentů Česti Strakatého

Všiml jsem si, že i ti nejlepší z tzv. mileniánů, kteří jsou mezi námi, trpí určitým neduhem. Ten neduh se projevuje vždy, když se začnou vztahovat ke svobodě, většinou totiž vůbec neví, o čem mluví.

21.6.2023 v 11:44 | Karma: 30,39 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2833x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik