Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavé téma. Jen menší poznámka: hrdinové samozřejmě nadále existují - je to každý, kdo bere vědomě vážně život navzdory fraškovitosti lidské společnosti. Jinak ty americké intervence jsou kapitola sama pro sebe, asi jako sovětské nebo ruské. Pak jsme tu měli historicky britské kolonizace kohokoliv, kdo se nechal kolonizovat, nebo japonské kolonizace poněkud pozdější. Západ není jediná prizma, kterým se lze dívat na lidský svět. Amerika, USA, prožívá jakýsi rozklad starého paradigmatu zejména od 2.světové války. Světové války otřásly národy, které jimi prošly. Nástup postmoderní umělecké generace odmítající starý svět v USA vidíme už v 50.letech - nejprve městští hipsteři, pak beatnici, hippies, to byla tvorba nového světa co se týče hodnot, životního stylu a umění, drogy, sex a rock ́n ́roll. Dnes jsou to levičáci, levicový progresivismus. Ale kapitulaci Ameriky v Afghánistánu bych s ním nespojoval - vždyť intervenci tam speciálně ukončil Trump, šéf konzervativní Ameriky, která se naopak starý obraz světa pokouší, poněkud marně, zachovat.

1 0
možnosti

Hezký článek, "nabušený".

Určitě velká karma!

Ony si tu "postmodernu" u protivníka dlouhodobě a velmi široce kultivují lecjaké, dnes už druhořadé, velmoci v duchu, že "nemusíme ani tolik posilovat (nemáme na to), hlavně když nepřítel bude oslabovat". To se nese 20. stoletím, a zejména koncem šedesátek a viditelně u Vietnamu to bylo intenzivně a úspěšně použito.

0 0
možnosti

je to hezký článek což o to. Ale je tam jedna veliká chyba. USA opouštěli Saigon v roce 1975 nikoliv Hanoj. Měl by si to autor opravit.

Ostatně v Afganistanu byla Aliance na pozvání tamější vlády a vždycky když USA naznačili, že by chtěli odejít, tak šly pomalu petice a prosby, aby tam zůstaly.

Jinak tady šlo o dohodu, kterou uzavřel Trump, co by president USA, s Tálibánem, že do 18 měsíců opustí armáda USA tento stát, což se tedy také stalo

1 0
možnosti
  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2833x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik